tirsdag 29. mai 2012

2012

I vinter har vi ikke gjort noe på hytta.Vinduene og dørene har vært tettet igjen med plast og plater, slik at tømmeret har kunnet tørke litt gjennom vintere. Så fort snøen begynte å smelte slik at vi kom oss bort til hytta, så startet vi med den store jobben med å skjære laftevatt... Og du store min for en jobb... Det har gått mange blader til tapetkniven, for det var sant som det ble sagt; vi angret oss for at vi (eller noen andre) hadde stiftet enkelte stifter for langt ned på stokken. Knivbladene knakk i eningen, og vi laget oss en morsomhet om HVEM som var skyld i all elendigheten med stiftene. Og da gikk jobben så meget lettere hehehe.... Laftevatten skulle fjernes både utvendig og innvendig. Men med lydbok på ørene, så går all jobbing så meget bedre.


Andreas er den som har gjort mesteparten av laftevattskjæringen, og han fikk skikkelig "teken" på det. Men spør du han om han vil gjøre det igjen, så er jeg ikke så sikker på at svaret vil bli ja...

Når laftevatten på en yttervegg var borte, startet jeg og min far å beise utvendig mens Andreas skar laftevatt på resten av ytterveggene.
Det blåste kraftig den dagen vi startet å beise, og vi er veldig glade for at vi ikke har laget verandagulvet eller satt inn vinduer, for beisen blåste av kostene på vei fra spannet til veggen eller taket. Det ble en kald fornøyelse, og vi kledde oss i ullundertøy og hansker. Caps var også en nødvendighet, siden vi beiset taket i svalgangen og over verandaen. Fargen er den samme som på vindskiene: Jotun Trebitt oljebeis Antikkbrun 0527. Vi er veldig fornøyde med fargen, og den dekker veldig bra. Det blir med ett strøk i år.

Dette er bilde av baksiden av hytta. Den siden som er ned mot vannet.
 Her er inngangspartiet, med svalgang og veranda. Svalgangen og verandaen skal få impregnert tre etterhvert og litt utenfor betongen på kortsiden.
Da vi var ferdige med å beise, bestemte vi oss får å gå litt ned på høyden på dørstokkene inne, og saget dem med motorsag. På denne måten vil vi kunne få et gulv uten dørstokker fra stue, gjennom kjøkkenet og ut i gangen. Det ble masse sagflis, og det var bare å finne fram piasavakosten og søplesekk.
Uka før pinse kom endelig go'været, og det ble varmt nok for å starte med TREMAX'n inne. Men før vi kunne starte med det, var det en del kosting av vegger som stod for tur. Fint fint støv fra lafting og saging inne måtte børstes bort før vi kunne føre på tremax. Det var fint å kunne bruke byggstøvsugeren på det som ble igjen etter å ha brukt kost på gulvene.
Slik så det ene hjørnet i stua ut, før vi startet med å påføre tremax: 
 Dette er det samme hjørnet, etter å ha påført to strøk med tremax:
 Over vinduet ut mot oppkjørselen vår:
 Etter tre strøk med tremax:
 Veggen ut mot kjøkkenet er ikke til å kjenne igjen....
 Siden tømmeret hadde fått ganske så stygge flekker etter lagringen, så går det en del tremax. Så i pinshelgen gikk vi tomme, og måtte vente med å ta de siste rommene. Treverket blir som nytt.




UTSIKTEN VÅR FRA STUEVINDUET OG VERANDAEN
Andreas har tynnet litt ned mot vannet. Og det blir så fint ! Vi tar bare litt om gangen foreløpig, for vi har andre ting å prioritere framover. Vinduene kommer snart, og vi skal mure pipe, før vi kan tenke på å legge gulv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar